Qualcomm'un yapay zeka kuşağı: İnovasyonun ötesinde eşsiz bir fırsat

TAKİP ET

Qualcomm, son birkaç yıldır kapsamlı yarı iletken hattında üretken AI yeteneklerini agresif bir şekilde geliştirdi ve entegre etti. Tamamen bilgi ağının dışında kalan birkaç kişi için yapay zeka, halihazırda mevcut olan verilere dayalı olarak fotoğraflar, resimler, filmler ve müzik gibi yeni ve orijinal materyaller üretmek için akıllı algoritmalar kullanır.

Qualcomm, son birkaç yıldır kapsamlı yarı iletken hattında üretken AI yeteneklerini agresif bir şekilde geliştirdi ve entegre etti. Tamamen bilgi ağının dışında kalan birkaç kişi için yapay zeka, halihazırda mevcut olan verilere dayalı olarak fotoğraflar, resimler, filmler ve müzik gibi yeni ve orijinal materyaller üretmek için akıllı algoritmalar kullanır.

Qualcomm'un üretken yapay zeka stratejisi, ürün ve hizmetlerinin farklı yönlerini iyileştirmek için bu teknolojiyi benimsiyor. Şirket, teknolojilerinin çok çeşitli olağanüstü kullanım durumları gerçekleştirebileceğini, ancak bunu akıllı telefonda yerel olarak yapmanın, özellikle sorgu başına maliyet ve ölçeklenebilirlik açısından çok daha fazla değer kattığını söylüyor.

Yapay zekanın kamu yönetimi için Microsoft'un 5 noktalı planının önemi

Bununla birlikte, Qualcomm'un cihazdan buluta uzanan hibrit bir yapay zeka işlevi oluşturma kapasitesini tartışalım.

Bu potansiyel hakkındaki konuşma Qualcomm tarafından bu yılın başlarında Mobil Dünya Kongresi'nde başlatıldı. Bu yaklaşım, 2022'de tanıtılan derin öğrenmeli bir metinden görüntüye model olan Stable Diffusion olarak bilinen büyük bir modelle sonuçlanan belirli, ayırt edici donanım değişiklikleri ve önemli yazılım ayarlamaları gerektirir.

Kararlı Difüzyon'un ana uygulaması, metin açıklamalarına dayalı ayrıntılı görüntüler oluşturmaktır. Yine de Stable Difüzyon, görüntü onarımı (iç boyama) ve yapay zeka tarafından oluşturulan görüntüleri orijinal görüntünün sınırları dışında değiştirmek (dış boyama) gibi diğer görevler için de kullanılabilir.

Yapay zeka devrimi bir devrilme noktasında

Parametrelerin, işlevsel gen-AI uygulamalarını etkinleştiren makine öğrenimi algoritmalarının temel temeli olduğuna dikkat etmek çok önemlidir. Modelin geçmiş veriler kullanılarak eğitilmiş kısmını oluştururlar. Genel olarak konuşursak, parametre sayısı ile karmaşıklık arasındaki ilişki, dil alanında şaşırtıcı derecede iyi durumda. Geçmişte gen-AI tarzı uygulamalar için gereken yaklaşık miktar, 10 milyar parametre alanındaydı.

Cihaz İçi Yapay Zeka için Kararlı Yayılım

Qualcomm'a göre, Kararlı Difüzyon uygulaması, akıllı telefon boyutundaki bir cihaza sıkıştırılmış yalnızca 1 milyar parametre gerektiriyor. Bu Kararlı Yayılma başarısı, kullanıcıların bir metin sorgusu girmelerini ve akıllı telefonun internet özelliğini kullanmadan yerel olarak bir resim oluşturmalarını sağlar.

Qualcomm'un tanıtımı uçak modunda çalıştığından, metin sorgusundan o görüntüyü oluşturmak için gereken tüm veriler cihazda saklanıyordu. Stable Diffusion, muazzam boyutu ve büyük miktarda veriden elde edilen eğitimi nedeniyle Qualcomm'un gözünde tercih edilen modeldir - kapsamı inanılmaz derecede geniş olan ve belirli veya küçük bir konu grubuyla sınırlı olmayan kavramları gerçekten anlayabilir.

Musk, Yapay Zeka Böceği tarafından ısırılmış görünüyor

Şu anda Qualcomm, bu modelin Android tabanlı cihazlarda çalışmasını sağlayabilen tek firma olduğunu iddia ediyor. Parametre modelleri küçülmeye devam ederek zorlayıcı gen-AI uygulamalarının yalnızca bir cihazda çalışmasını sağlar. Bu düşünce doğrultusunda devam ederseniz, her tür mobil cihazda karşılaştırılabilir üretken yapay zeka kullanım senaryoları gerçekleştirilebilir.

Platform açısından ölçeklenebilirlik, Qualcomm için oyunun adıdır, çünkü diğer birkaç işletme son kullanıcı cihaz ekosistemi boyunca cihazlara benzer bir eski erişime sahiptir. Qualcomm'un "yerleşik" Snapdragon tabanı şu anda çoğu internet bağlantısı olmayan 2 milyardan fazla cihazdan oluşuyor.

Qualcomm'un Üretken Yapay Zeka Yaklaşımının Faydaları

Qualcomm, akıllı telefon endüstrisindeki geçmişi sayesinde belirgin avantajlara sahip olsa da, yapay zeka sektöründeki haberlere genellikle Nvidia hakimdir.

Qualcomm, üretici yapay zekasını kullanarak daha sürükleyici ve gerçekçi içerik üreterek kullanıcı deneyimini geliştirebilir. Örneğin artırılmış gerçeklik (AR) uygulamaları, yüksek kaliteli fotoğraflar ve videolar oluşturarak kullanıcı deneyimini geliştirebilir ve daha katılımcı hale getirebilir.

Üretken yapay zeka ve sonraki bilgisayarlara ihtiyacımız olacak

Ek olarak Qualcomm'un yetenekleri, işletmelere ürün testi ve geliştirme için önemli avantajlar sağlar. Qualcomm, tasarım sürecini hızlandırabilecek, masraflardan tasarruf sağlayabilecek ve ürün geliştirmenin etkinliğini artırabilecek üretken yapay zekayı kullanarak test ve geliştirme için gerçekçi modeller simüle edebilir ve oluşturabilir.

Ayrıca, Qualcomm'un OEM'leri yapay zeka alanındaki henüz keşfedilmemiş kişiselleştirme potansiyelinden yararlanabilirken Qualcomm çözümleri, tüketicilere üretken yapay zekadan yararlanan özel deneyimler sağlayabilir.

Qualcomm'un çözümlerinin özel öneriler, benzersiz kullanıcı arayüzleri veya bireysel tercihlere ve davranış modellerine dayalı uyarlanabilir yanıtlar oluşturmaya nasıl katkıda bulunabileceğini görmek kolaydır.

Qualcomm Bize Daha Fazlasını Anlatmalı

Okuyucularımın çoğunun bildiği gibi, genel yapay zeka kullanımıyla ilgili etik sorunlar hakkında farkındalık yaratıyorum. Üretken yapay zeka tarafından, özellikle derin sahtekarlıklar ve yapay zeka tarafından oluşturulan materyallerin olası sömürüsü ışığında çok sayıda ahlaki sorun gündeme getiriliyor. Qualcomm, üretici yapay zeka teknolojisi kullanıcılarının etik ve yasalara uygun hareket etmesini sağlamalıdır.

Endişelenmek için sebepler var.

Kısa bir süre önce, metinden görüntüye gen-AI programına sahip bir CEO'ya, şirketin hüküm ve koşullarının oluşturulan materyalin kalıcı filigranlar veya meta etiket parmak izleri içermesini zorunlu kılıp kılmadığını sorduğumda, umursamazca davrandı ve olumsuz yanıt verdi.

Mercedes, Nvidia ve Google yapay zeka ile gerçekten akıllı arabalar yaratıyor

Yakın tarihli bir teknoloji konferansında, önde gelen bir CEO, "zahmetli" personel performans değerlendirmelerini ele alan gen-AI tarzı uygulamaların olasılığından övgüyle söz etti. İkincisi gerçekleşirse takip edecek davaların sayısı hayal bile edilemez.

Bununla birlikte, Qualcomm ile yakın zamanda yapılan bir analist görüşmesinde şirket, bu alanda etik bir liderlik rolü üstlenmesi gerektiğini anlamış gibi görünüyordu ve sonraki konferanslarda bu konu hakkında çok daha fazla bilgi açığa çıkaracağını öne sürüyordu.

Şirket, tüketicilerin cihazlarında gen-AI yeteneklerini en üst düzeye çıkarmasını istediğini kabul ediyor. Yine de, orijinal materyal ile AI neslinin değiştirdiği içerik arasında ayrım yapmanın ne kadar kritik olduğunu da iddia ediyor.

Örneğin, yüzle kimlik doğrulamanın bu cephede bu sorunu en aza indirmede inandırıcı bir şekilde rol oynayabileceğini düşünmek zor değil. Ancak, yararlı olabilecek biyometrik donanım özellikleri de vardır.

Cesur, Yeni Bir Dünya. Ama Daha Güvende Olacak Mıyız?

Qualcomm'un gen yapay zekaya verdiği önemin ve bu kapasiteyi şirketin kapsamlı silikon portföyüne entegre etmeye yönelik sürekli çalışmasının, bildiğimiz şekliyle teknolojik manzarayı değiştirme potansiyeline sahip olduğu inkar edilemez. Üretkenlik ve zaman kazandıran avantajlar gerçek, önemli ve pratik olarak anlaşılmaz.

Qualcomm artık bu tür uygulamaları akıllı telefonlarda ve PC'ler dahil diğer mobil cihazlarda internet bağlantısı olmadan güçlü bir şekilde çalıştırabildiğinden, potansiyel çok büyük. Bilgi bozulması ve mahremiyet ihlali potansiyeli de acı verecek kadar açık.

Yapay kalp ve akciğer destek makinesi (ECMO) eğitimi verildi

Qualcomm, bu endişeleri gidermek için kullanıcı verilerini korumalı ve katı gizlilik yasalarına uymalıdır ve üretken yapay zeka modellerinin geliştirilmesinde veya dağıtılmasında kullanılan kişisel olarak tanımlanabilir bilgilerin (PII) bireysel tanımlamayı önlemek için uygun şekilde anonimleştirilmesini sağlamalıdır.

Ek olarak, üretici yapay zeka amaçları için kullanıcı verilerini toplamadan veya kullanmadan önce Qualcomm, kullanıcının açık onayını almalıdır. Veri kullanımı, paylaşımı ve depolama prosedürleriyle ilgili açık iletişim, kullanıcıların güvenini korumak için çok önemlidir.

Güvenlik ve Etik Zorluklar

Qualcomm, kullanıcı verilerini istenmeyen erişime, ihlallere ve potansiyel kötüye kullanıma karşı, özellikle üretken yapay zeka bağlamında korumak için güçlü güvenlik önlemleri uygulamalıdır. Erişim kısıtlamaları, şifreleme ve düzenli güvenlik denetimleri bunun bir parçasıdır. Qualcomm, kapsamlı bir gizlilik planı ekleyerek kullanıcı güvenini artırabilir ve gen-AI çözümlerinin kullanıcı gizliliğine saygı duymasını sağlayabilir.

Ayrıca Qualcomm'un, yeni nesil yapay zeka çözümlerini tüketim mallarına dahil eden OEM ortaklarını, yapay zekanın bu tür cihazlardan herhangi bir içerik oluşturduğunda tüketicilerin ifşa etmesini zorunlu kılmasını savunuyorum.

TechNewsWorld Bültenine abone olun

Bu açıklamanın ağırlığını tamamen, son kullanıcıların bu yükümlülüğü üstlenmesini bekleyecek olan cihaz üreticilerine verme eğilimi olacaktır. Yine de Qualcomm'un bu konuda bir kamu liderliği pozisyonu almasını istiyorum.

Yapay zekanın eğitime etkisi nasıl oluyor

Ne yazık ki, üretken AI teknolojisine aşırı güvenmek, insan yaratıcılığının ve sezgisinin değerini düşürebilir.

Gelecek cumhurbaşkanlığı seçimlerinde muhtemelen koridorun her iki tarafı tarafından kullanılacak olan, üretici yapay zeka tarafından oluşturulan görüntülerin ve videoların olasılığı beni korkutuyor çünkü bunlar gerçeği kurgudan ayırmayı neredeyse imkansız hale getirecek.

Qualcomm, yeni ve değerli çözümlerin oluşturulmasını sağlamak için otomasyon ve insan katılımı arasında bir denge kurmalıdır. Gen AI'nın bu yönü, Qualcomm'un fırsatıdır.

yapay zeka yapay zeka qualcomm