Şeker hastalığı olmayan bireyler CGM sensörlerinden faydalanabilir mi?

TAKİP ET

Sürekli Glikoz Monitörleri (CGM'ler) sağlıklı bireyler arasında popülaritesini artırmaktadır. Üreticiler, diyabetik olmayan bireylerin CGM giymekten fayda sağlayabileceğini iddia ediyor. Diyabetik olmayan kişiler, kilo verme yönetimine yardımcı olmak, atletik performansı iyileştirmek ve daha sağlıklı yaşam tarzı seçimlerine ilham vermek için CGM'leri kullanıyor.

Sürekli Glikoz Monitörleri (CGM'ler) sağlıklı bireyler arasında popülaritesini artırmaktadır. Üreticiler, diyabetik olmayan bireylerin CGM giymekten fayda sağlayabileceğini iddia ediyor. Diyabetik olmayan kişiler, kilo verme yönetimine yardımcı olmak, atletik performansı iyileştirmek ve daha sağlıklı yaşam tarzı seçimlerine ilham vermek için CGM'leri kullanıyor.

Önemli çıkarımlar:

CGM'ler, gün ve gece boyunca gerçek zamanlı şeker seviyeleri sağlayarak şeker seviyenizi zaman içinde izlemenize olanak tanır.

Sağlıklı şeker seviyelerinin korunması diyabet riskini azaltabilir.

CGM'ler, gelişmiş diyet ve artan fiziksel egzersiz gibi sağlıklı davranışları artırabilir.

Yeni çalışmalar, CGM'leri kilo verme yönetimi ile ilişkilendirmektedir.

Sağlıklı bireyler için CGM faydaları konusunda daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır.

CGM'ler nedir?

CGM'ler, gece ve gündüz şeker (glikoz) seviyelerini otomatik olarak kontrol etmek için kullanılan küçük giyilebilir cihazlardır. Bu, cildinizin hemen altına yerleştirilen ve genellikle üst kolunuza uygulanan küçük bir sensör aracılığıyla yapılır. Sonuçlar, glikoz seviyenizi gerçek zamanlı olarak takip edebilmeniz için telefonunuza gönderilir. Diyabetli kişiler, diyabeti yönetmek ve tedavi etmek için CGM'leri kullanır.

Glikozu neden önemsemeliyim?

Vücudunuz yiyecekleri enerji olarak kullanılmak üzere glikoza ayırır. Bunu pankreasınızdan insülin hormonunu serbest bırakarak yapar. İnsülin, glikozu kanınızdan enerji üretiminin gerçekleştiği hücrelere taşır. Vücudunuz daha sonra kullanmak üzere karaciğerinizde bir miktar glikoz depolar.

Normalde vücudunuz insülin ve glukagon hormonlarının yardımıyla sağlıklı bir glikoz aralığını korur. Glikoz seviyeleriniz çok yüksek olduğunda, pankreasınız daha fazla insülin salgılar. Glikoz seviyeleriniz çok düşük olduğunda, vücudunuz glukagon yardımıyla karaciğerinizden depolanmış glikozu serbest bırakır.

Glikoz seviyeleri anormal olduğunda ne olur?

Diyabetli kişilerde ya yeterli insülin yoktur ya da insülin kullanamazlar. İşlevsel insülin olmadan, glikoz kanda takılı kalır ve seviyeleri yükselmeye devam eder. Zamanla, sürekli yüksek glikoz seviyeleri diyabete yol açabilir. İşlenmiş gıdalar, beyaz ekmek veya beyaz pirinç gibi rafine karbonhidratlar ve şekerli gıdalar, glikoz seviyelerini diğer gıdalardan daha fazla yükseltir. Glikoz seviyeleri fiziksel egzersiz ve sağlıklı beslenme ile iyileştirilebilir.

Prediyabet, glikoz seviyelerinin normalden yüksek olduğu ancak diyabet teşhisi için yeterince yüksek olmadığı bir durumdur. Prediyabetli kişiler genellikle bunun farkında değildir çünkü hiçbir belirti yoktur. Prediyabet, diyabet geliştirme riskinizi artırır.

Potansiyel CGM faydaları

Artık bir CGM'nin ne olduğunu ve vücudunuzda glikozun nasıl çalıştığını bildiğinize göre, eğlenceli kısmın zamanı geldi. Diyabetik olmayan insanlar için bazı potansiyel CGM faydalarını tartışalım.

Erken anormal glikoz seviyelerini tespit edin

Diyabet geliştirme riski altındaysanız, anormal glikoz seviyelerini kontrol etmek için bir CGM kullanmayı düşünebilirsiniz. CGM'ler glikozu otomatik olarak kontrol ettiğinden, birini takmak sizi erken anormal seviyelere karşı uyarabilir. Bu, daha sağlıklı yaşam tarzı seçimleri yapmanıza yardımcı olabilir ve bu da diyabetin ilerlemesini önlemeye veya geciktirmeye yardımcı olabilir.

Sağlıklı davranışları artırın

Fiziksel egzersiz ve sağlıklı beslenme diyabetin önlenmesine yardımcı olabilir. CGM'ler, her ikisini de yapmanız için sizi motive etmeye yardımcı olabilir. Sağlıklı bir diyet - özellikle işlenmiş gıdalar ve şekerli gıdalar açısından düşük olan - yüksek glikoz artışlarını önlemeye yardımcı olur. Glikoz seviyenizin yediğiniz gıdalardan nasıl etkilendiğini gözlemlemek (bir CGM takarken) diyetinizi iyileştirmeniz için size ilham verebilir.

Prediyabetiniz varsa, fiziksel egzersiz vücudunuzun insüline karşı daha duyarlı olmasına neden olur ve bu da glikoz seviyenizi yükseltir. Glikoz seviyelerinizin fiziksel aktivite ile nasıl değiştiğini görmek (bir CGM giyerken) sizi daha fazla egzersiz yapmaya motive edebilir.

Atletik performansı iyileştirin

2020'de Abbott, Libre Sense adlı sporcular için özel olarak tasarlanmış ilk CGM'yi piyasaya sürdü. Abbott, sporcuların ne zaman ve ne yiyeceğini bilerek gerçek zamanlı glikoz seviyelerini anlamaktan fayda sağlayabileceklerini iddia ediyor. Sporcular, antrenmandan önce uygun şekilde yakıt sağlamak için CGM'leri kullanabilirler. Sporcular bu alandaki yeni araştırmalardan yararlanabilir.

Potansiyel CGM engelleri

Pek çok potansiyel CGM faydası olmakla birlikte, diyabetik olmayan bireylerin CGM'lerle karşılaşabileceği bazı olası engeller de vardır. Bazı olası engelleri gözden geçirelim.

Maliyet. CGM'ler pahalı olabilir. Çoğu sigorta şirketi diyabetli kişiler için CGM'leri karşılayacaktır, ancak diyabetik olmayan kişiler için henüz kapsam dahilinde değildir.
Glikoz seviyelerini ve sayıların ne anlama geldiğini çevreleyen kafa karışıklığı. Sensörü en iyi şekilde nasıl kullanacağınızı anlamak için yemekten önce ve sonra normal glikoz seviyelerinizin ne olduğunu öğrenmeniz gerekecektir.

Bakım. Sensörü düzenli olarak, genellikle iki haftada bir değiştirmeniz gerekecektir.

Gelişmekte olan araştırma

Mevcut araştırma, CGM'lerin kilo vermeye yardımcı olup olamayacağını araştırıyor. Yeni bir çalışma, diyabetik olmayan fazla kilolu bireylerin düşük glisemik gıdalar (yüksek glukoz yükselmelerine neden olmayan gıdalar) hakkında eğitim aldıktan sonra CGM kullanırken vücut ağırlığını, kolesterolü ve glukozu iyileştirdiğini buldu.

Bir CGM üreticisi olan Signos, diyabetik olmayan bireyler için bir araştırma çalışmasına sponsorluk yapıyor. Çalışma, Signos CGM'yi - beslenme koçluğuyla birlikte - kilo verme ve genel olarak iyileştirilmiş sağlıkla ilişkilendirmeyi amaçlıyor. Bu çalışma 2026 yılında tamamlanacak.

CGM'leri sağlık yararları için kullanan diyabetik olmayan kişiler nispeten yeni bir konudur. Yeni araştırma, kilo kaybı yönetimi için umut verici bir kullanım gösteriyor. Sağlık seçimleriniz hakkında iyi bilgi sahibi olabilmeniz için sağlıklı bireyler için CGM faydaları hakkında daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır. Bu gelişen bir tartışma olduğu için yeni bulgular ve güncel bilgiler için bizi takip etmeye devam edin. CGM kullanmanın sizin için yararlı olup olmayacağını doktorunuza sorun.
 

sanliurfa saglik haberleri saglik seker hastaligi