Sosyal medyada kilo verdiren ilaçların yan etkileri korkutuyor

TAKİP ET

Obezite, Amerika Birleşik Devletleri ve Birleşik Krallık başta olmak üzere büyüyor ve birçok kişiyi kilo verme isteğiyle baş başa bırakıyor. Novo Nordisk tarafından üretilen Ozempic ve Wegovy gibi ilaçlar, kilo kaybı için popüler hale geliyor. 

Obezite, Amerika Birleşik Devletleri ve Birleşik Krallık başta olmak üzere büyüyor ve birçok kişiyi kilo verme isteğiyle baş başa bırakıyor. Novo Nordisk tarafından üretilen Ozempic ve Wegovy gibi ilaçlar, kilo kaybı için popüler hale geliyor. 
Ama güvendeler mi?

Ozempic ve Wegovy kullanıcılarının yeni vücut dönüşümlerini sergileme trendini görmek için tek yapmanız gereken TikTok'ta hızlı bir kaydırma yapmak.

Her iki ilaç da değişen dozlarda semaglutid enjeksiyonlarıdır. Semaglutide, bireyleri tok hissettirerek daha fazla yiyecek tüketmelerini engelleyebilir. Novo Nordisk, tip 2 diyabet için Ozempic (.5mg, 1mg ve 2mg) ve kilo vermek için Wegovy (2.4 mg) pazarlamaktadır.

Her iki ilaç da sosyal medya sahnesinde giderek daha popüler hale geliyor.

CDC'ye göre, ABD'de obezite prevalansı 2017'den Mart 2020'ye kadar %41,9 idi. NICE, Birleşik Krallık'ta obezite popülasyonunun 1993'te %14,9'dan 2021'de %28,0'a yükseldiğini söylüyor.

Obezite, bir bireyin ağırlığı, kişinin boyunda sağlıklı bir kilodan daha yüksek olduğunda ortaya çıkar. CDC, obezite ile ilgili koşulların kalp hastalığı, inme, tip 2 diyabet ve belirli kanser türlerini içerdiğini söylüyor.

FDA, tip 2 diyabetli yetişkinlerde diyet ve egzersizle birlikte kan şekeri kontrolünü iyileştirmek için Ozempic'i onayladı. Bu arada Wegovy, yüksek tansiyon, tip 2 diyabet veya yüksek kolesterol gibi kiloyla ilgili en az bir durumu olan kişilerde kilo kaybı için onaylanmıştır.

Birleşik Krallık'ta, İngiltere'nin Ulusal Sağlık ve Bakım Mükemmelliği Enstitüsü (NICE), geçen yıl kilo ile ilgili bir durum içeren obezite ile yaşayan insanlar için Wegovy'yi tavsiye etti. NICE'ın nihai yönergelerini bu yıl yayınlaması bekleniyor.

Her iki ilacın da kilo vermeye yardımcı olmak için giderek daha popüler hale gelmesine rağmen, başarıları endişe verici yan etkiler konusunda endişe duymadan gelmedi.

FDA, Ozempic'in olası yan etkilerini listeler ve ilacın düşük kan şekerine, pankreas iltihabına, diyabetle ilişkili retina hastalığının komplikasyonlarına (diyabetik retinopati) ve alerjik reaksiyonlara neden olabileceğini vurgular. Ayrıca, hayvan çalışmaları sırasında, ilacın sıçanlarda ve farelerde belirli bir tiroid kanseri türü geliştirdiği kanıtlanmıştır. FDA, bunun insanlarda devam edip etmediğini bilmediğini belirtiyor.

FDA, 2021'de ilacın onayını yayınlarken Wegovy ile benzer yan etki endişelerini yineliyor. Ayrıca, sağlık uzmanlarını ve hastaları tiroid C-hücre tümörlerinin olası riski hakkında bilgilendirmek için kutulu bir uyarının vurgulandığı vurgulanıyor. Geçtiğimiz Aralık ayında, FDA, 12 yaş ve üstü gençlerin obezite tedavisi için Wegovy enjeksiyonlarını onayladı.

Söz konusu ilaçların yan etkileri

Mide bulantısı

İshal

Kusma

Kabızlık

Karın ağrısı

baş ağrısı

Bu ilaç çiftinin hızlı kilo vermek isteyen kişiler için değil, olumsuz kilo koşulları veya tip 2 diyabeti olanlar için tasarlandığını bilmek önemlidir. Ozempic ve Wegovy kullananların çoğunun kiloyla ilgili bir durumu yoktur, yalnızca hızlı kilo vermeye çalışırlar. Hızlı, hızlı kilo kaybı cevap değil.

Hızlı sonuçlar sonuçlarla gelebilir

Kurul Onaylı Platik Cerrah Gary Motykie, Motykie'nin sayfasındaki bir Şubat TikTok'unda Ozepmic kullanımından kaynaklanan olası "Ozempic yüzü" belgeliyor.

Motykie, "Hızlı kilo kaybı veya Ozempic gibi şeylerle ilgili olan şey, vücudunuza ne olursa olsun yüzünüze de olacağıdır," dedi. da uzaklaşıyor. Mutlaka harika bir görünüm değil çünkü herkes biraz yaşlandıkça ve yüzümüzün hacmini kaybettiğimizde sıska, yorgun ve daha yaşlı görünme eğiliminde olduğumuzu biliyor."

Olası yan etki korkularının yanı sıra ilaçlara olan artan talep, Ozempic'e ihtiyaç duyan tip 2 diyabetlileri etkileyebilir. Bir NBC News raporu, bazı kullanıcıların geçen yaz TikTok'ta artan popülaritesi nedeniyle ilacı alamadığını belgeliyor. Bazı ABD eczaneleri, yüksek maliyeti nedeniyle artık Ozempic stoklamamaktadır.

Kilo vermek için FDA tarafından onaylanabilecek bir başka ilaç da Eli Lilly and Co.'nun Mounjaro'sudur. İlaç, tip 2 diyabetli yetişkinlerde kan şekeri kontrolünü iyileştirmek için geçen baharda FDA tarafından onaylandı. En son insülin fiyatlarını 35 dolarla sınırladılar. Faz 3 denemeleri, ilacın hastaların vücut ağırlıklarının ortalama %22,5'ini kaybetmesine neden olduğunu gösteriyor.

Genel olarak, hızlı kilo kaybı asla cevap değildir. İhtiyaçlarınız için sağlıklı bir diyet aramak, egzersiz yapmak ve vücudunuzla güvenli bir ilişki kurmak, başarılı bir kilo verme yolculuğunu uzatmak için çok önemlidir.
 

kilo verme abd obezite haberleri