Vagus sinir stimülasyonu obeziteye yardımcı olabilir mi?

TAKİP ET

Vagus siniri bağırsak ile beyin arasındaki doğrudan iletişim hattıdır. Bilim adamları bu yolun obezitede nasıl önemli bir rol oynayabileceğini ve kilo kaybını teşvik etmede önemli bir araç olabileceğini araştırıyorlar.

Vagus siniri bağırsak ile beyin arasındaki doğrudan iletişim hattıdır. Bilim adamları bu yolun obezitede nasıl önemli bir rol oynayabileceğini ve kilo kaybını teşvik etmede önemli bir araç olabileceğini araştırıyorlar. Bu makalede vagus siniri uyarımının ( VNS) faydalarını , vagus sinirinin obezitede oynayabileceği rolü ve sinir sisteminizi sakinleştirmeye yardımcı olmak için vagus sinirinizi uyarmaya yönelik ipuçlarını araştırıyoruz.

Temel çıkarımlar:

Vagus siniri bağırsak ve beyin arasındaki önemli bir iletişim yoludur.

Vagus sinirindeki sensörler, tokluğa yardımcı olan kolesistokinin hormonunun salınmasını tetikleyerek beyne tok ve aç olduğumuzu bildirir.

Vagus sinir stimülasyonu kilo kaybı için resmi olarak onaylanmamıştır. Ancak bilim insanları şu anda bunun obeziteyi yönetmek için bir araç olup olamayacağını araştırıyor.

Vagus sinirinizi derin nefes alma, masaj, egzersiz ve diyet yoluyla uyarabilirsiniz.

Vagus siniri nedir?

Vagus siniri vücuttaki en uzun kranial sinirdir. Beyin sapından vücudumuzdaki birçok önemli organa mekanik ve kimyasal sinyaller gönderebilir.

Vagus siniri parasempatik sinir sisteminin ana bileşenidir. Dinlenme ve sindirim sırasında çeşitli parasempatik sinir sistemi işlevleri baskın hale gelir; vücudumuz rahatladığında ve sinir sistemi enerji tasarrufuna ve istemsiz vücut süreçlerini düzenlemeye odaklanabildiğinde.

Sağlıklı beslenmenin obeziteye etkisi

Parasempatik sinir sistemi, aşağıdakiler de dahil olmak üzere birçok işlevi denetler:

Sindirim

Bağışıklık sistemi tepkisi

Kalp atış hızının düşürülmesi

Solunum hızının kontrol edilmesi

Ruh hali kontrolü

Araştırmalar sınırlı olsa da çalışmalar, vagal sinir stimülasyonunun (VNS) beyinden gastrointestinal sisteme giden iştah sinyallerini tetiklemeye veya engellemeye yardımcı olabileceğini , yüksek yağlı ve şekerli gıdalara olan isteğin azaltılmasına yardımcı olabileceğini bildirmiştir.

Vagus siniri uyarımı nedir?

Vagus siniri uyarımı, şu anda epilepsi, şiddetli depresyon ve felç rehabilitasyonunu tedavi etmek için kullanılan , vücuda yerleştirilebilir bir tıbbi cihazın aracılık ettiği, FDA tarafından onaylanmış yeni bir tedavi yöntemidir .

Ayrıca küme baş ağrıları ve migren tedavisinde kullanılan, ameliyat gerektirmeyen, FDA onaylı elde taşınan VNS cihazı da bulunmaktadır. Vagal tonu iyileştirmeye yardımcı olmak için çeşitli invaziv olmayan giyilebilir VNS cihazları çevrimiçi olarak satın alınabilir; bu, VNS'nin sizin için iyi bir araç olup olmadığını test etmenin harika bir yoludur.

VNS, sol vagus sinirinden beyne hafif elektriksel uyarılar göndererek beyin hücresi sinyallemesine destek sağlar.

Harran Tıp Fakültesi'nde obezite farkındalığı için stant açıldı

VNS obeziteye nasıl yardımcı olur?

VNS obezite için onaylanmış bir tedavi olmasa da vagus siniri sindirim ve bağırsak sağlığında hayati bir rol oynar. İlginç bir şekilde, şiddetli depresyonu tedavi etmek için VNS kullanımına odaklanan küçük bir vaka çalışması, altı hastadan dördünün tedavi sırasında ek olarak kilo verdiğini ve VNS kullanımına olan ilginin kilo kontrolüne yardımcı olabileceğini ortaya çıkardı.

Bağırsak-beyin geri bildirim döngüsü (vagus siniri aracılığıyla sağlanır) tokluk hissinde önemli bir rol oynar. Kalori açısından zengin ve şekerli gıdaların sık tüketilmesi vagal nöronların periferik sinyallere duyarlılığını azaltabilir, bu nedenle vücut kolesistokinini ne zaman salgılayacağını bilemez ve tokluk hissini engeller. VNS , vagal nöronların tepki vermesine ve tokluk hormonu salgılamak için daha fazla sinyal göndermesine yardımcı olmak için önerilen potansiyel bir çözüm olarak hizmet edebilir , bu da yiyecek tüketiminin azalmasına yol açabilir.

Bağırsak bölgesinde düşük vagal tonunuz (stimülasyon) varsa, bu durum aşağıdakiler de dahil olmak üzere çeşitli fiziksel semptomlara yol açabilir:

Enflamasyon

Kabızlık/ishal

Bulantı kusma

Kilo almak

Anksiyete/depresyon

Baş ağrıları

Yorgunluk/uykusuzluk

Eklem ve kas ağrısı

Sağlığı iyileştirmeye yönelik VNS ipuçları

İmplante edilebilir VNS tıbbi cihazları kilo kaybı için onaylanmamış olsa da sindirimi, zihinsel sağlığı ve genel sağlığı iyileştirmeye yardımcı olmak için vagus sinirinizi çeşitli şekillerde uyarabilirsiniz.

Derin nefes

Farkındalık, yoga ve derin nefes alma, sakinliği ve rahatlamayı teşvik etmek için vagus sinirinizi uyarmanın harika yollarıdır .

Diyafragmatik solunum, diyaframın nefes alırken kasıldığı ve nefes verirken rahatladığı bir derin nefes alma şeklidir. Bu zihin-beden egzersizi, beyninize rahatlama ve sakinleşme zamanının geldiği sinyalini verir.

Koronavirüsün bilançosu obeziteli bireyler için ağır oldu

Senobi nefesinin parasempatik sinir sistemini harekete geçirmeye yardımcı olduğu da öne sürüldü . Kollarınızı başınızın üzerine doğru uzatmayı ve yavaşça nefes alıp vermeyi içeren, Japonlar tarafından uyarlanan bir nefes alma şeklidir. Bazı sınırlı çalışmalar, Senobi nefesinin obeziteli kadınlarda bir miktar yağ kaybına yol açabileceğini bulmuştur.

Soğuk duş veya dalma

Vücudunuzu duşta soğuk havaya maruz bırakmak, yüzünüze soğuk su çarpmak veya yaklaşık üç dakika boyunca kendinizi soğuk suya sokmak vagus sinirinizi tetiklemenin harika yollarıdır.

Çalışmalar, soğuk suyun metabolizmanızı hızlandırmaya, yağ yakımını teşvik etmeye ve potansiyel olarak kilo kontrolüne yardımcı olabileceğini göstermiştir.

Diyetinizi değiştirin

Yüksek oranda işlenmiş ve şekerli gıdaları diyetinizden çıkarmak, bağırsak-beyin ekseni iletişimini iyileştirmeye ve kilo kaybını teşvik etmeye yardımcı olabilir.

Omega-3 yağ asitleri bakımından zengin gıdalar (balık, fındık, tohumlar) inflamasyonu azaltmaya yardımcı olabilir. Yüksek lifli gıdalar, bağırsak bakterileri tarafından fermente edilen, tokluk ve enerji alımının düzenlenmesinden sorumlu hormonların uyarılmasına yardımcı olabilecek kısa zincirli yağ asitleri üreten prebiyotikler olarak çalışır.

Yüksek lifli gıdalar şunları içerir:

Fasulye/baklagiller

Enginar

Avokado

Elmalar

Yulaf

sebzeler

Turunçgiller

Düzenli egzersiz

Vücudunuzu günlük olarak hareket ettirmek, kilo kaybı ve refah için kritik öneme sahiptir. Hafif ila orta şiddette egzersiz vagus sinirini harekete geçirir ve dopamini artırır.

Vagus sinirini tetikleyen ve kilo kaybını destekleyen aerobik egzersizler ve aktiviteler şunları içerir:

Yürüyüş/koşu

Yüzme

Dans

Bahçıvanlık

Bisikletçilik

Yoga

Masaj

Vagus siniri vücudunuzdaki belirli temas noktalarına masaj yapılarak uyarılabilir.

Vagal masajlar, stresi azaltmak ve kaygı duygularını düzenlemeye yardımcı olmak için popüler bir araç haline geliyor . Bir çalışma, 60 dakikalık ayak refleksolojisinin kan basıncınızı ve kalp atış hızınızı düşürebildiğini ve vagus tonusunu iyileştirebildiğini buldu.

Vagal masaj ayrıca migren semptomlarını en aza indirmeye, sindirimi iyileştirmeye ve iltihabı azaltmaya yardımcı olabilir.

Vagus sinirine masaj yapmak için etkili yerler şunlardır:

Boyun

Karın

Kulaklar

Ayak

Oruç

Aralıklı oruç, sindirim sisteminize bir mola verir ve kilo kaybını teşvik etmeye ve vagal tonu iyileştirmeye yardımcı olabilir.

Oruç süreleri kişiden kişiye farklılık gösterse de 14-18 saatlik oruç tutmak yaygındır ancak herkese tavsiye edilmediğinden oruç tutmadan önce doktorunuzla konuşmanız önemlidir.

VNS, obezite için resmi bir tedavi olarak onaylanmamış olsa da araştırmacılar bağırsak-beyin bağlantısının sindirim, tokluk ve kilo kaybı üzerindeki etkilerini araştırmaya devam ediyor. Daha küçük birçok çalışma, vagus tonusunun iyileştirilmesinin bağırsak sağlığını iyileştirebileceğini ve stres ve kaygı duygularıyla mücadele edebileceğini göstermiştir.

Bu arada derin nefes alma, düzenli egzersiz ve masaj yoluyla vagus sinirinizi uyarmak, fiziksel ve zihinsel sağlığı iyileştirmenin harika bir yoludur.
 

vagus sinir obezite obezite haberleri sanliurfa saglik haberleri