Vegan diyeti yapmak kalp sağlığını iyileştirir

TAKİP ET

Stanford Üniversitesi araştırmacılarının yaptığı ikiz araştırmaya göre vegan beslenmeye geçiş, yalnızca sekiz haftada kalp sağlığını iyileştirebilir.

SAĞLIK - Stanford Üniversitesi araştırmacılarının yaptığı ikiz araştırmaya göre vegan beslenmeye geçiş, yalnızca sekiz haftada kalp sağlığını iyileştirebilir.

Bitki bazlı beslenmenin sağlığa faydalarını gösteren araştırmalara rağmen Amerikalıların yalnızca %1'i vegan olduğunu bildiriyor. JAMA Network'te yayınlanan son çalışma, vegan beslenmenin "kötü kolesterol" ve insülin seviyelerini etkili bir şekilde azaltabileceğini ve kilo kaybına yol açabileceğini öne sürüyor.

Denemeye, kardiyovasküler hastalığı olmayan 22 çift tek yumurta ikizi (toplam 44 yetişkin) dahil edildi. Her çiftten bir ikiz, ya vegan ya da hepçil beslenmeyle eşleştirildi.

Vegan diyeti tamamen bitki bazlıydı ve et veya yumurta veya süt gibi diğer hayvansal ürünleri içermiyordu. Hepçil diyetine katılanlar tavuk, balık, yumurta, süt ürünleri ve diğer hayvan kaynaklı gıdaları tükettiler.

Genel olarak her iki diyet de sağlıklıydı çünkü sebzeler, baklagiller, meyveler ve tam tahıllar açısından zengindi, şeker ve rafine nişasta içermiyordu.

İlk dört hafta boyunca katılımcılara günde üç öğün yemek verildi. Geriye kalan dört hafta boyunca ise kendi yemeklerini hazırladılar.

Vegan diyeti uygulayan katılımcıların biri hariç tümü çalışmayı tamamlayarak, sağlıklı beslenmenin herkes için erişilebilir olduğunu ve dört hafta içinde sağlıklı yemek hazırlamayı öğrenmenin mümkün olduğunu ortaya koydu.

Daha düşük 'kötü kolesterol' seviyeleri

Araştırmacılar, düşük yoğunluklu lipoprotein kolesterol (LDL-C veya " kötü kolesterol ") ve insülin seviyelerini ölçmek için denemenin başında, dört haftada ve sekiz haftada katılımcıları tarttı ve kanlarını aldı .

Gelişmeler, diyet değişikliğinden sonraki ilk dört hafta içinde en belirgindi ve vegan diyeti uygulayanlar arasında daha belirgindi.

Vegan diyeti uygulayan katılımcıların LDL-C kolesterol seviyeleri önemli ölçüde düşüktü: çalışmanın başlangıcındaki ortalama 110,7 mg/dL'den sekiz hafta sonra 95,5'e düştü. Etçil hayvanlar arasında LDL-C kolesterol düzeyleri 118,5 mg/dL'den 116,1 mg/dL'ye düştü.

İdeal sağlıklı LDL-C düzeyi 100'ün altındadır. Yüksek kötü kolesterol, atardamarların daralması, kalp krizi ve felç riskinin artmasıyla ilişkilidir .

Vegan katılımcılar ayrıca açlık insülininde yaklaşık %20'lik bir düşüş gördüler; daha yüksek insülin seviyesi diyabet gelişimi için bir risk faktörüdür. Ayrıca omnivorlardan ortalama 4,2 kilo daha fazla kaybettiler.

Stanford Önleme Araştırma Merkezi'nden profesör Christopher Gardner, yaptığı açıklamada, "Vegan beslenme, bağırsak bakterilerinin artması ve vücuttaki yaşlanmayı yavaşlatan telomer kaybının azalması gibi ek faydalar sağlayabilir." dedi .

En önemlisi, araştırmadaki hem veganlar hem de omnivorlar doymuş yağ alımını azalttı , diyet lifini artırdı ve kilo verdi; bunların hepsi kalp sağlığı için çok önemli.

B12 vitamini alımıyla ilgili endişeler

Vücut ağırlığında, kolesterolde ve insülin düzeylerinde iyileşme olmasına rağmen, vegan katılımcılar daha düşük diyet memnuniyeti bildirdiler ve daha düşük protein alımına sahip oldular. Protein, kasların ve kemiklerin inşası ve onarımı için çok önemlidir ve hormon ve enzimlerin yapımında rol oynar.

Üstelik, denemedeki veganların, bitkilerde bulunmayan temel bir besin olan B12 vitamini alımının daha düşük olduğu görüldü. Veganlar ve vejetaryenlerin B12 vitamini eksikliği yaşama olasılığı daha yüksektir, bu da anemiye ve sinir sistemi hasarına yol açabilir.

B12 eksikliğinin belirtileri depresyon, hafıza bozukluğu, yorgunluk ve kas güçsüzlüğünü içerebilir.

Veganlar ve vejetaryenler, bitki sütleri, soya ürünleri ve takviyeleri gibi B12 vitamini ile zenginleştirilmiş gıdalardan B12 vitamini alabilirler.

Çalışma popülasyonunun küçük ve genel olarak sağlıklı olması nedeniyle bulgular diğer popülasyonlara genellenemeyebilir. Bu diyetlerin uzun vadede ne kadar sürdürülebilir olduğunu söylemek de zor çünkü sekiz haftalık sürenin ardından takip yapılmadı.

Her ne kadar vegan beslenme herkes için uygun olmasa da, bitki bazlı gıdaları daha fazla tüketmenin sağlık açısından faydaları iyice yerleşmiş durumda.
 

Diyet vegan diyeti sanliurfa saglik haberleri kalp yetmezligi