Yaşam sonu hastaları için Psychedelics: Araştırma ne diyor?

TAKİP ET

Psychedelic ilaçları ölmekte olan hastaların ölümle yüzleşmesine yardımcı olabilir. Ancak, uygulayıcılar ve araştırmacılar dikkatli olunmasını tavsiye ediyor. Yaşam sonu, özel bakım gerektiren belirgin bir dizi risk içeren benzersiz bir zamandır. Ölümle karşı karşıya kalan hastalar için psychedelics kullanmak henüz kapsamlı bir şekilde test edilmemiştir.

Önemli çıkarımlar:
-Psikedelik ilaçlar, yeni beyin bağlantılarının kapılarını açarak, kaygıyı ve izolasyon duygularını azaltarak, ömrünün sonundaki hastalara yardımcı olabilir.

-Araştırmalar, psikedeliklerin terapi için yan etkilerinin ve risklerinin tıbbi olarak stabil deneklerde düşük olduğunu öne sürüyor.

-Bununla birlikte, yaşam sonu hastaları benzersiz bir durumla karşı karşıyadır ve tıbbi olarak stabil değildir.

-Umut, psychedelic destekli terapi vaadini çevreliyor, ancak ölümcül hasta hastalarla daha fazla araştırmaya ihtiyaç var.

-Bu arada, ömrünün sonuna gelen hastaların bağlantı, huzur ve anlam bulabileceği başka yollar da var.

Akıl sağlığı tedavisi için psikedelik ilaçların (psilosibin, DMT/Ayahuasca, ketamin, MDMA ve LSD) kullanılması güncel araştırmalarda sıcak bir konudur.

Amerika'nın akıl sağlığı krizi, yenilikçi tedaviye ihtiyaç olduğunu göstererek yataklık etmedi. Konuşma terapisi ile eşleştirilmiş psychedelic kullanımıyla ilgili kanıtlar ve güven artıyor.

Zihinsel ıstırap, ölümcül hastalığı olan kişilerde yaygındır. Psychedelic ile terapi duygusal iyileşmeyi göstermeye devam ettikçe, daha fazla pratisyen bu aracı ömrünün sonuna gelmiş hastalar için kullanmaya heveslidir.

Şanlıurfa İl Sağlık Müdürlüğü promosyon ihalesi iptal edildi

Güçlü bir terapötik araç

Sihirli mantarlar ve halüsinojenler olarak da bilinen psikedelik ilaçlar ruh halini, enerji düzeylerini, bilişi ve algıyı etkiler. Pek çok insan için derin ruhsal deneyimleri harekete geçirir, kendinden, dünyadan, evrenden ve daha yüksek bir güçten kopukluk hissini ortadan kaldırır.

Dünyanın dört bir yanındaki insanlar, yüzyıllardır kültürel ve manevi bir uygulama olarak psychedelics kullandılar. Bugün hem bitki bazlı hem de sentetik formlardaki psychedelics, eğlence amaçlı ve bilimsel çalışmalarda kullanılmaktadır.

Birçok terapist, psikolog ve psikiyatr anksiyete, depresyon ve travma sonrası stres bozukluğu gibi durumlarda haftalar ve aylarca süren dramatik gelişmelerden bahseder.

Bilim, psychedelics'in nasıl çalıştığından emin değil, ancak beynin bazı kısımlarını kısa süreliğine susturur ve diğerlerini açarak yeni bağlantıların bir taşmasına neden olurlar. Bu bent kapısı, insanları yerleşik düşünce kalıplarından kurtarır ve nöroplastisite olarak bilinen yeni nörolojik bağlantılar kurar.

Sağlık çalışanlarına Temel Yenidoğan bakım eğitimi!

Sonuç olarak, birçok insan fikirlerini ve hayatlarını değiştirir.

Bu hayat değiştiren ifşaatlar, rahatsız edici psikedelik gezilerden kaynaklanabilir. Yine de, mide bulandırıcı halüsinojenik bir yolculuğa katlanan birçok kişi, bunun hayatlarındaki en önemli beş olaydan biri olduğunu söylüyor - zengin şifa için çekilen ıstıraba değer.

Araştırmalar, en iyi sonuçların (uzun süreli ve yaşamı değiştiren) bir psikedelik ilaç almadan önce ve sonra yoğun terapi ile gerçekleştiğini öne sürüyor.

Psychedelic'leri terapi için kullanmanın belki de en güçlü sonucu, artan bir aidiyet duygusudur. Bağlantılılık, ırk, etnik köken ve kültürden bağımsız olarak derin, insani bir ihtiyaçtır. Bağlantısız hissetmek, kronik sağlık sorunlarına yol açabilecek iç karışıklığa neden olur.

Urfa'da sağlık personellerine ÇİLYAD eğitimi verildi

Yaşam sonu bakımı için psychedelics

İnsanlar hayatlarının son haftalarında ve aylarında korku, endişe ve üzüntü gibi yoğun bir duygu akışıyla karşı karşıya kalırlar.

Araştırmalar, psychedelic terapinin ölüm kaygısını azaltabileceğini ve yaşamın sonu (EOL) hastaları için bir bağlantı ve anlam duygusunu artırabileceğini göstermiştir.

2022'de yayınlanan Yıkıcı Psikofarmakoloji adlı akademik bir kitap, terapi için psychedelic kullanımının mevcut bilimini ve bunun güvenliğini ve uygulanmasını tartışır. John Hopkins ve Kaliforniya Üniversitesi, San Francisco'dan psikiyatristler ve sinirbilimciler, bir yaşam sonu ve palyatif bakım bölümü üzerinde işbirliği yaptılar. Genellikle kanser olmak üzere ölümcül bir hastalığın son aşamasıyla karşı karşıya kalan hastalar için psychedelics üzerine yapılan araştırmayı gözden geçirdiler.

Sağlık çalışanlarına yenidoğan canlandırma eğitimi verildi

Yazarların belirttiği gibi, ölümcül hastalar için psikedeliklerle yapılan araştırmalar 1960'larda başladı. O zamandan beri, ölmekte olan hastalarla yapılan araştırmalar, kapsamı dar olsa da, depresyonu, ölüm korkusunu, cesareti kırmayı ve bağlantılı olmayı iyileştirme konusunda umut verici olmaya devam ediyor.

Korkudan kurtulma ve izolasyon, EOL hastaları için iki ciddi duygusal zorluktur. Sevdikleriyle barış ve bağlantı ararlar. Psychedelic terapi ile birleştiğinde daha fazla rahatlık sağlayabilir.

Psychedelic'lerin EOL için riskleri

Bununla birlikte, psikoloji topluluğu, yaşamının sonundaki hastalar için psychedelics kullanırken dikkatli olunmasını tavsiye ediyor.

Yıkıcı Psikofarmakoloji'de EOL bölümünü yazan Dr. David B. Yaden ve araştırma ekibine göre, çoğu araştırmacı, akıl hastalığı olsalar bile tıbbi olarak stabil hastalarda psychedelic kullanımı üzerinde çalıştı.

EOL hastaları tıbbi olarak stabil değildir ve oldukça stresli olabilir. Psikedelikler uykusuzluk, konfüzyon, deliryum, nefes darlığı ve ishal gibi semptomları kötüleştirebilir.

İl Sağlık Müdürlüğünde eğitimler devam ediyor

Ayrıca hastaların uzun süredir devam eden manevi inançlarını sorgulamasına neden olabilir ve muhtemelen hasta ve yakınları üzerinde daha fazla stres yaratabilir.

Yazarlar ayrıca, psychedelics'in EOL hastalarına yaygın olarak verilen ilaçlarla güvenli bir şekilde etkileşime girip girmediği hakkında çok az şey bildiğimizi söylediler.

Ayrıca, psychedelic terapinin güvenli kullanımını denetleyecek dozlama ve tedavi protokolleri, sertifikasyon süreçleri veya profesyonel kuruluşlar yoktur.

Daha da kötüsü, psychedelic-yardımlı terapistler tarafından cinsel istismara dair çok fazla rapor var. Psikodelik gezilere yardımcı olmak terapistler için çok özel ve zorlu olduğundan, terapistlerin kapsamlı bir eğitimi ve incelemesi gereklidir.

2022 Medium makalesinde, psychedelics'in terapötik kullanımı konusunda önde gelen bir araştırmacı olan Dr. Rosalind Watts, gerçek şifanın psikedelikler "çok amaçlı terapiyle iç içe geçtiğinde mümkün olduğunu" yazdı... İlaç, terapötik değil, terapötik sürecin katalizörüydü. sürecin kendisidir.” Terapistlerin uzmanlığına değil ilaca odaklandığımızdan endişeleniyor.

Palyatif bakım uzmanları, ölüm sürecinde ruhsal ve fiziksel birçok doğa harikası olduğunu söylüyor. Psychedelic'lerin, kendi başına olumlu dönüşüm yaratabilen, doğal olarak güzel bir süreci olumsuz bir şekilde kesintiye uğratabileceğinden endişe ediyorlar.

EOL tedavisi için psikedeliklerin elde edilmesi

Psychedelic'ler yalnızca araştırma çalışmaları için yasal olarak mevcuttur, ancak önümüzdeki yıllarda bu durum değişecektir.

Oregon ve Colorado, Amerika Birleşik Devletleri'nde terapötik kullanım için psychedelics'i yasallaştırdı, diğer bazı eyaletler ise onları suç olmaktan çıkardı. Bununla birlikte, bir ilaç FDA tarafından yasallaştırıldıktan veya yetkilendirildikten sonra, kullanımlarının uygulanması yine de birkaç - bazen birkaç - yıl alabilir.

Zihninizi açmanın diğer yolları

Müzik, beynin zevk merkezini ve geniş, oldukça çeşitli beyin nöronları ağını tetikler.

Çalışmalar, maneviyatın - psychedelics gibi - beynin kendine odaklanan kısımlarını susturduğunu gösteriyor. Bu etki, dua ve tapınmanın en derin hallerinde meydana gelir ve "ben"in başkalarıyla, evrenle ve daha yüksek bir güçle sorunsuz bir şekilde birleşmesine neden olur.

Uzmanından uyarı! Sağlıklı yaşam için büyük risk

Çeşitli meditasyon biçimleri de dönüştürücü şekillerde nörolojik yollar açar.

Pek çok araştırma, sağlıklı ilişkilerin ve çeşitliliğe sahip bir topluluğa katılımın stresi azalttığını ve aidiyet duygusunu geliştirdiğini gösteriyor.

Siz veya sevdiğiniz biri hayatın sonuyla karşı karşıya kalırsanız, bağlı ve korkusuz hissetmeniz için neyin işe yaradığını bulmanıza yardımcı olabilecek bir ruhani danışman veya bir palyatif bakım uzmanıyla konuşmanız çok önemlidir.

yasam sonu hastaligi sanliurfa saglik haberleri saglik haberleri