Yüksek tansiyon nedir, yenmek için neler yapılmalıdır?

TAKİP ET

Amerika Birleşik Devletleri'nde şu anda 116 milyon insan yüksek tansiyona sahiptir ve bu, bugün burada yaşayan yetişkinlerin neredeyse yarısıdır. Kan basıncını düşürmenin ilaç dışında güvenli ve alternatif yöntemleri vardır.

Amerika Birleşik Devletleri'nde şu anda 116 milyon insan yüksek tansiyona sahiptir ve bu, bugün burada yaşayan yetişkinlerin neredeyse yarısıdır. Kan basıncını düşürmenin ilaç dışında güvenli ve alternatif yöntemleri vardır.

Önemli çıkarımlar:

Yüksek tansiyon ölümcül olabilir ve ciddi komplikasyonları önlemek için düşürülmelidir.

Olumlu yaşam tarzı değişiklikleri yaparak kan basıncını düşürmenin doğal yolları vardır.

Tüm yüksek tansiyon vakaları yaşam tarzı değişiklikleri ile tedavi edilemez; bazen değiştirilemeyen nedenler vardır.

Yüksek kan basıncı nedir?

Yüksek tansiyon (hipertansiyon) her zaman semptom göstermediği ve felç hatta ölüm gibi ciddi komplikasyonlara yol açabildiği için “sessiz katil” olarak bilinir. Amerika Birleşik Devletleri'nde önde gelen ölüm nedenlerinden biri olarak kabul edilir.

Kan basıncı, milimetre cıva olarak bilinen ve mmHg olarak kısaltılan bir kalitede ölçülür. Bununla ilgili iki numara var. En üstteki sayı sistolik kan basıncı olarak bilinir ve en alttaki sayı diyastolik kan basıncı olarak bilinir.

Büyükşehir Belediyesinin sağlık taramasında 270 kanser vakası teşhis edildi

Sistolik tansiyon: Bu, kalp kan pompalarken kan damarlarındaki basıncın ölçümüdür.
Diyastolik kan basıncı: Bu, kalp dinlenirken kan damarlarındaki basıncın ölçümüdür.
Normal kan basıncı: 120/80 mmHg ila 130/80 mmHg civarındadır.

Yüksek tansiyon: yaklaşık 135/85 veya daha yüksektir ve şiddet derecelerine göre sınıflandırılır.
Hafif hipertansiyon: 130/80 ila 130/90 mmHg kan basıncı.
Orta derecede hipertansiyon: 140/90 mmHg veya daha yüksek kan basıncı.
Şiddetli hipertansiyon: 180/120 mmHg veya daha yüksek kan basıncı ve acil durum olarak kabul edilir.

Sağlık Bakanı Koca'dan içme suyu açıklaması!

Yaşam tarzı seçimleri, ilaçsız kan basıncını düşürmede önemli bir rol oynar. Kan basıncını doğal yollarla kontrol altına almak ilaç ihtiyacını azaltabilir, geciktirebilir ve hatta önleyebilir. İşte en iyi sekiz önerinin listesi:

Sağlıklı diyetle beslen: Dengeli ve sağlıklı bir diyet yemek, yüksek tansiyonu da azaltabilir. Sebzeler, meyveler ve kepekli tahıllar açısından zengin, az yağlı ve düşük doymuş yağ ve kolesterol içeren diyetler kan basıncını 11 mmHg azaltabilir.

Egzersiz yapmak: Düzenli egzersiz kan basıncını yaklaşık 5 ila 8 mmHg düşürmeye yardımcı olabilir. Her gün otuz dakikalık orta düzeyde egzersiz, hafif veya orta derecede yüksek olan kan basıncının yükselmesini engelleyebilir. Zaten yüksek olan tansiyon düzenli egzersizle düşürülebilir.

Kilo vermek: Aşırı kilolu olmak kan basıncını artırabilir. Genel olarak, kan basıncı kaybedilen her 1 kilogram (2,2 pound) için 1 mmHg düşer. Obezite, uyku apnesine neden olabilir, bu da periyodik olarak uyurken nefes almanızın durmasına neden olur ve kan basıncını yükseltir.

Tuz alımını azaltın: Tuz (sodyum) kan basıncını yükseltir ve su tutulmasına neden olur. Sodyum, sağlıklı bir diyetin gerekli bir parçası olsa da, günde 2.300 mg'dan daha azıyla sınırlandırılmalıdır. Kan basıncınız zaten yüksekse, sodyum alımını günde 1.500 mg veya altına düşürmeniz önerilir. Tuz alımını azaltmak kan basıncını 5 ila 6 mmHg düşürebilir. Sodyum sadece sofra tuzu değildir. İşlenmiş gıdalarda, dondurulmuş gıdalarda ve konserve gıdalarda bulunabilir. Aşırı tüketimi önlemek için sodyum seviyeleri için gıda paketlerinin etiketini okumak şarttır.

Sigarayı bırakmak: Sigara içmek, biri artan tansiyon olmak üzere çok sayıda sağlık sorununa neden olur. Sigarayı bırakmak sadece kan basıncınızı düşürmekle kalmaz, aynı zamanda kalp hastalığı riskinizi azaltabilir ve genel sağlığınızı iyileştirebilir.
Alkol kullanımını sınırlayın: Aşırı alkol alımı kan basıncının yükselmesine neden olabilir. Alkol alımını günde sadece bir içkiyle sınırlamak, düzenli kullanıcılar için kan basıncını yaklaşık 4 mmHg azaltabilir.

Stresi azalt: Uzun süreli stres yüksek tansiyona neden olabilir ve genel sağlığınızı olumsuz etkileyebilir. Mümkünse gereksiz stres faktörlerinden kaçının ve kan basıncını iyileştirmeye yardımcı olması için kişisel bakım için zaman ayırın. Tüm streslerden kaçınılamaz olsa da, değiştirebileceğiniz şeylere odaklanmak ve bunları çözmek için planlar yapmak önemlidir.

İyi uykular: İyi bir uyku hijyeni sağlamak da yüksek tansiyonu azaltabilir. Son araştırmalar, altı saatten az uyuyan kişilerin yüksek tansiyon geliştirme riski altında olduğunu göstermektedir. Uyku alışkanlıklarını iyileştirmek için bir uyku programına bağlı kalın, uyumadan bir saat önce ekran süresini sınırlayın ve uyumak için dinlendirici bir yer yaratın.

Psikiyatri,Kanserin neresinde?

Bu ilaca ihtiyacım olmayacağı anlamına mı geliyor?

Değiştirilebilir değişiklikler üzerinde çalışarak yalnızca bazı insanların kan basıncının tedavi edilebileceğini not etmek önemlidir. Yüksek tansiyonun çeşitli nedenleri değiştirilemez olarak kabul edilir, yani değiştirilemezler.

Yüksek tansiyon için değiştirilemeyen risk faktörleri şunları içerir:

Yaş

Cinsiyet

Irk

Aile öyküsü

Kalp hastalığı

Evde kan basıncını izlemek, onu kendi başınıza ne kadar iyi kontrol ettiğinizi takip etmenize yardımcı olabilir. Çoğu yerel ilaç deposu, satın almak için bir kan basıncı izleme cihazı bulundurur.

Kan basıncınızı düşürmek ve seviyelerinizi takip etmek için ne yaptığınıza dair bir günlük tutun. Yaşam tarzı değişiklikleri kan basıncınızı artık koruyamıyorsa, bir doktora görünmeniz ve ilaç kullanmanız gerekebilir.

Ne zaman doktora görünmeli?

Çoğu zaman, yüksek tansiyon herhangi bir belirti göstermez. Tansiyonunuzu düzenli olarak kontrol ediyorsanız ve 140 ve üzerinde ise mutlaka bir hekime görünmelisiniz.

Yüksek tansiyon tedavi edilmezse kalp hastalığı, felç, ölüm ve diğer komplikasyonlara neden olabilir.

Yaşam tarzınızdaki değişiklikler yüksek tansiyonunuzu düşürmüyorsa doktorunuzu görmelisiniz.

Şanlıurfa'da kanser tedavisinde yeni bir dönem mi başlıyor?

Yorgunluk, baş ağrısı, mide bulantısı, baş dönmesi veya kalp çarpıntısı semptomları geliştirirseniz, kan basıncınızı izlemek için bir doktor aramalısınız. Bu semptomlar, diğer kardiyovasküler problemlerin meydana gelebileceğini ve yüksek tansiyonunuza yol açabileceğini gösterebilir.

Tansiyonunuz 180 veya üzerindeyse ve herhangi bir olumsuz semptom yaşarsanız, hipertansif krizde olabilirsiniz ve hemen ilaç tedavisine başvurmalısınız.
 

hiper tansiyon yuksek tansiyon tansiyon tansiyon haberleri sanliurfa saglik haberleri