Şanlıurfa’nın Eyyübiye ilçesinde MÜSİAD İlçe Başkanı Ahmet Batur, artan hayat pahalılığına ilişkin dikkat çeken açıklamalarda bulundu. Batur, asgari ücretle geçinen vatandaşların artık temel ihtiyaçlarını karşılamakta zorlandığını belirterek, mevcut ekonomik koşulların ciddi bir yaşam krizi oluşturduğunu ifade etti.
“Sebze meyve lüks haline geldi” diyen Batur, pazardaki fiyat artışlarının vatandaşın sağlıklı beslenme hakkını tehdit ettiğini söyledi. Biber fiyatlarının 300 TL’ye, domatesin ise 100 TL’ye dayanmasının yalnızca ekonomik bir sorun olmadığını vurgulayan Batur, “Bu durum doğrudan yaşam kalitesi ve insan onuru meselesidir” dedi.
Akaryakıt fiyatlarındaki yükselişe de değinen Batur, litre fiyatının 70 TL’yi aşmasının yalnızca araç sahiplerini etkilemediğini dile getirdi. Nakliye maliyetlerindeki artışın zincirleme şekilde tüm ürünlere zam olarak yansıdığını belirten Batur, bu durumun toplumun tüm kesimlerini olumsuz etkilediğini söyledi.
Maaşların sabit kalmasına rağmen giderlerin kontrolsüz şekilde arttığını ifade eden Batur, “Vatandaştan bu şartlarda ‘idare etmesi’ beklenemez. Bu matematik tutmaz” diye konuştu.
Ekonomik sistemin dar gelirli kesimi giderek daha da zorladığını savunan Batur, vatandaşların artık tasarruf yapmayı bırakın, temel ihtiyaçlarını kısmak zorunda kaldığını belirtti. “Et alamayan, sebzeyi gramla alan bir toplum sürdürülebilir değildir” ifadelerini kullandı.
Açıklamalarında çözüm çağrısı yapan Batur, mevcut tablo karşısında “sabır” çağrılarının gerçekçi olmadığını dile getirdi. “İnsanlar ay sonunu değil, haftayı çıkaramaz hale geldiyse bu bir krizdir” diyen Batur, sorunun bireysel değil yapısal olduğunu vurguladı.
Vatandaşların tek başına çözüm üretmesinin mümkün olmadığını belirten Batur, artan yaşam maliyetlerine karşı kalıcı ve kapsamlı adımlar atılması gerektiğini sözlerine ekledi.
Yorumlar
Kalan Karakter: