Fıstık üreticisi kaderine terk edildi
Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Abdullah Melik, son zamanlarda fıstık ağaçlarında görülen sararma ve takiben kurumalara yönelik açıklamada bulundu.
Ağaçlardaki sararma ve kurumanın demir eksiliğinden ziyade bir bakteri olduğunu belirterek şunları söyledi:
“Antepfıstığı yaklaşık 8-10 yıl bakım yapıldıktan sonra meyve vermeye başlar, katma değeri yüksek olan ürünlerimizdendir. Şanlıurfa’da yaklaşık olarak 28.5 milyon Antepfıstığı ağacı bulunmaktadır bunun yaklaşık 20 milyonu ağacı meyve vermektedir, Şanlıurfa üretim bakımından Türkiye Antepfıstığının yaklaşık % 50’sini karşılamaktadır. Türkiye’de toplam yaklaşık 73 milyon Antep fıstığı ağacı bulunmaktadır.
KURUMA SEBEBİ DEMİR EKSİKLİĞİ DEĞİL
Şanlıurfa’da bu kadar yoğunluklu Antepfıstığı bulunmasına rağmen Şanlıurfa’da ne bir Antepfıstığı Araştırma Enstitüsü var nede Sert Kabuklu Meyveler Araştırma Enstitüsü var Şanlıurfa’da fıstık üreticileri kaderine terk edilmiştir. Daha yüksek daha kaliteli ürün alabilmek için Antepfıstığı alanlarının da sulama kapsamına alınması gerekmektedir
Antepfıstığında geçmiş yıllardan beri yaprakların ve dalların sararıp kurumasına her ne kadar demir eksikliği deniliyorsa da, aslında bu hastalık fitoplazma hastalığıdır. Fitoplazma hastalığı bitkinin floem dokusunda yaşıyor ve floemle birlikte bitkinin diğer kısımlarına ulaşabiliyor.
BİR TÜR BAKTERİ HASTALIĞIDIR
Bu bir bakteri hastalığıdır. Özellikle yaşlı yapraklarda kendini gösterir. Bitkinin gelişimini yavaşlatıp geriletir. Bu bitkileri çok iyi beslemek gerekir. Bu hastalık bu yılın kurak geçmesiyle birlikte sıcak havalardan da çok etkilenip daha da yayılmaya başlar. Bu yıl kurak ve sıcak geçmesi için bitki uyku dönemine çok geç girdi ve soğuklama ihtiyacını karşılayamadı.
Fitoplazma hastalığı bitkinin en fazla yaşlı yapraklarında bulunur ve yaşlı yapraklardan başlayıp bitkinin gövde ve köklerine kadar gider en az bitkinin köklerinde bulunur gövdesinde ise hastalık orta derecede bulunur.
Hastalıklı ağaçlar genellikle kireç oranı yüksek beyaz topraklarda ve toprak kalınlığı düşük olan topraklarda fazla görülür. Hastalığın yayılması şekli Psilla ( beyazsinek ) yapraktan yaprağa konarak emgi yapıp hastalığı hızlandırıyor.
Aşı kalemleriyle yayılıyor Hastalıklı ağaçtan alınan aşı kalemiyle başka sağlıklı ağaca aşılayıp sağlıklı ağaca bulaştırmış oluyoruz. Aşı ve Budama aletleri ile de bulaşabilir. Bu aletleri sürekli çamaşır suyu ile dezenfekte edebiliriz.
Mücadelesi ağaç Dal burnu hizasından 30-35 cm derinliğinde çember şeklinde çukur açarak çukurun içine demir, hümik asit, Azot, Potasyum ekleyerek bol su şeklinde verilmelidir. Bu uygulama ağacın hastalıktaki hızını yavaşlatır. İlacı yoktur. Sık sık besin elementi ile bitkiyi beslememiz gerekir.
Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: