Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde DEM Parti Kocaeli Milletvekili Dr. Ömer Faruk Gergerlioğlu’nun, Şanlıurfa’da yıllardır çözülemeyen sulama sorunlarıyla ilgili verdiği yazılı soru önergesine Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan yanıt geldi.
Gergerlioğlu, özellikle Suruç Ovası ve Akçakale’deki sulama tesislerinin işletme ve bakım giderleri, bu giderlerin kim tarafından karşılandığı ve su kullanım hizmet bedellerinin belirlenme usulüne ilişkin kapsamlı sorular yöneltti.
Bakanlıktan gelen yanıt ise sulama sorunlarının boyutunu ve altyapıdaki farklılıkları bir kez daha gözler önüne serdi.
Tarım ve Orman Bakanlığı'nın resmi açıklaması şöyle:
“Devlet Su İşleri 15. Bölge (Şanlıurfa) Müdürlüğü sorumluluk sahasında yer alan, 56.295 hektar sulama alanına sahip Suruç Ovası Pompaj Sulama Tesisi ile 3.936 hektar sulama alanına sahip Akçakale Pompaj Sulama Tesislerinin işletme, bakım ve yönetim sorumluluğu Topçu Gündaş Sulama Birliği tarafından yürütülmektedir.
Sulama birliklerinin işletme ve bakım giderleri, detayda birçok alt kalemi barındırsa da esas itibarıyla personel, bakım ve onarım, enerji ve benzeri birçok gider kaleminin yanı sıra sulamalarda enerji ve diğer cari giderlerden oluşmaktadır.
Bir sulama tesisinin işletme, bakım, onarım ve yönetim maliyeti birçok faktöre göre değişebilmektedir. Sulama oranına bağlı olarak birim sulanan alanda işletme ve bakım maliyeti de değişeceğinden aynı özelliklere sahip olsa dahi sulama oranı yüksek olan sulama sahasında birim sulanan alana düşen işletme ve bakım gideri düşeceğinden su kullanım hizmet bedeli daha düşük olarak belirlenebilmektedir.
Ayrıca, tesislerin su sağlama şeklinin cazibe ve/veya pompalı sulama olması durumu da enerji giderlerinin farklılığından kaynaklanarak maliyeti değiştirebilmektedir.”
Bakanlığın açıklaması, bölgedeki çiftçilerin uzun süredir gündeme getirdiği yüksek sulama maliyetleri ve altyapı sorunlarına dair yeni bir teknik çerçeve sunarken, Gergerlioğlu ise sulama sorunlarının sadece teknik değil aynı zamanda sosyal ve ekonomik bir mesele olduğunu vurguluyor.
Gergerlioğlu, “Çiftçi üretiyor ama suya ulaşamıyor. Bu konu sadece bir mühendislik problemi değil, doğrudan adalet problemidir” dedi.
Yorumlar
Kalan Karakter: