Japon deprem uzmanı Yoshinori Moriwaki, Doğu Anadolu Fay Hattı'ndaki kırılmanın devam ettiğini söyledi.
Uzman Moriwaki, artçı sarsıntıların 2 yıla kadar devam edeceğine dikkat çekerek, "Bingöl, Van, Muş, Bitlis dahil buralara dikkat etmek lazım." diye konuştu.
Elazığ'da düzenlenen bir etkinliğin ardından açıklamalarda bulunan Moriwaki, Doğu Anadolu Fay Hattı'nın 24 Ocak 2020'de 6,8 büyüklüğündeki Elazığ depremi ile 6 Şubat'ta 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki Kahramanmaraş depremleri ile yeniden kırıldığını belirterek şunları söyledi:
"Bu depremlerin ardından 20 Şubat'ta Hatay'ın Defne ilçesinde 6,4 ve birkaç dakika arayla Samandağ ilçesinde 5,8 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Hatay'dan sonra nerede kırılma olabilir dersek denizde ve Kıbrıs tarafında olabilir.
Dün Tunceli'de ve birkaç gün önce Malatya'da sarsıntı oldu ama bunlar için artçı depremler diyebiliriz. Artçı depremler 2 sene devam edebilir. Tabii bu artçılar çok az 4-5 büyüklüğünde, ara ara 3 büyüklüğünde olabilir. Bunun için artık şaşırmamak lazım, bunlar normal ama ilerisi için Karlıova, Bingöl, Van, Muş, Bitlis dahil buralara dikkat etmek lazım. Ancak Türkiye'nin her yerinde deprem olabilir. Zaten Türkiye deprem haritasında kırmızı, yani riskli bölgede yer alıyor, Japonya da aynı şekilde. Onun için şimdi ne zaman olacak, nerede olacak değil, her zaman olabileceği için hazırlıklı olmak lazım. Depreme hazırlıklı olursak hasar yüzde 70 ortadan kaldırılabilir. Bunun için şimdiden hazır olmak lazım. Türkiye'yi genel olarak düşünürsek Marmara Bölgesi ve İzmir'de deprem olabilir diye söyleyebilirim.
Ova bölgeler aynı şekilde. Hatay'da ve Kahramanmaraş'ta ova tarafında çok hasar oldu. İstanbul'un riskli bölge olduğunu söylüyoruz. İstanbul'da acil olarak kentsel dönüşümü tamamlamak lazım"
Yorumlar
Kalan Karakter: