Türkiye’de fıstık üretiminin yaklaşık yüzde 50’sini karşılayan Şanlıurfa’da tarım arazileri betonlaşmaya devam ediyor. Özellikle son yıllarda hızlı yapılaşmanın yaşandığı Karaköprü ilçesinde bir zamanlar yeşil alanlarıyla bilinen bölgelerdeki fıstık ve nar bahçeleri yerini yapılara bırakıyor.
Yüz Binlerce Metrekare Tarım Arazisi Betona Gömüldü
Türkiye’nin önemli tarım illeri arasında yer alan Şanlıurfa’da tarım arazilerinin imara açılmasıyla birlikte yüz binlerce metrekarelik alan betonla kaplandı. Özellikle şehirleşmenin yoğunlaştığı Karaköprü ilçesinde daha önce tarımsal üretim yapılan alanlarda yeni yapılaşmalar dikkat çekiyor.

Fıstık Üretiminde Önemli Merkez
Türkiye’nin en önemli fıstık üretim merkezlerinden biri olan Şanlıurfa’da yaşanan yapılaşma süreci, tarım alanlarının geleceğini yeniden gündeme getirdi. Kent ekonomisinde önemli yere sahip olan fıstık üretiminin yoğun olarak yapıldığı bölgelerde tarım arazilerinin azalması dikkat çekiyor.
Yeşil Alanlar Giderek Azalıyor
Bir dönem geniş fıstık ve nar bahçeleriyle öne çıkan Karaköprü’de artan yapılaşmayla birlikte yeşil alanların giderek azaldığı görülüyor. Tarım alanlarının imara açılmasıyla birlikte bölgedeki doğal görüntü de değişmeye başladı.
Yorumlar
Kalan Karakter: