Türkiye’de sebze ve meyve fiyatlarındaki fark yeniden gündemde. Patatesin tarladan çıkış fiyatı ile market raf fiyatı arasındaki büyük fark dikkat çekti.
İzmir’in Ödemiş ilçesindeki halden yaklaşık 5 liraya alınan patatesin, market raflarında 28,99 TL ile 33 TL arasında satışa sunulduğu belirlendi. Bu durum, tarladan tüketiciye gelene kadar fiyatın birkaç kat arttığını ortaya koydu.

Ticaret Bakanlığı Denetimleri Sıklaştırdı
Ticaret Bakanlığı tarafından yapılan denetimlerde sebze ve meyve piyasasında haksız fiyat artışı yapıldığı tespit edilen firmalar, Haksız Fiyat Değerlendirme Kurulu’na sevk edildi.
Denetimlerde özellikle patates, domates ve bazı temel gıda ürünlerinde ciddi fiyat farkları olduğu belirlendi.
Fiyat Zinciri 3 Katına Çıkıyor
Üreticiden 5–5,5 TL seviyelerinde çıkan patatesin, depolama, nakliye ve aracı süreçlerden sonra fiyatının üç katına kadar çıktığı ifade edildi. Üreticiler ise maliyetlerin 8–10 TL seviyesinde olduğunu ancak ürünlerini zararına satmak zorunda kaldıklarını dile getirdi.
Üretici Zor Durumda
Çiftçiler, ürünlerin depoda dahi düşük fiyatlara alıcı bulamadığını belirterek, aracılar nedeniyle ciddi gelir kaybı yaşadıklarını ifade etti.
183 Firmaya 96,6 Milyon TL Ceza
Denetimler sonucunda fahiş fiyat artışı yaptığı tespit edilen 183 işletmeye toplam 96,6 milyon TL idari para cezası uygulandığı açıklandı.
Patates Tüketiciye 33 TL’ye Kadar Ulaşıyor
Tedarik zincirinde el değiştiren patatesin, market raflarında 30–33 TL bandına kadar yükseldiği görülüyor.
Yorumlar
Kalan Karakter: